Omega 3 mastné kyseliny

Čo sú to esenciálne mastné kyseliny?

Mastné kyseliny sú životne dôležité pre ľudský organizmus, pretože sú súčasťou membrán každej bunky nášho tela. V ľudskom tele existujú dve skupiny mastných kyselín. Kým prvú skupinu mastných kyselín si ľudské telo dokáže vyprodukovať samo, druhú skupinu môže získať jedine zo stravy. Túto druhú skupinu mastných kyselín nazývame esenciálne mastné kyseliny, pričom ich názov (esenciálny - podstatný, základný, hlavný) vyjadruje ich nutnosť pre naše zdravie.

Existujú dva typy esenciálnych mastných kyselín Omega 3 a Omega 6 mastné kyseliny. V modernej strave majú Omega-6 bohaté zastúpenie (semená, orechy a rastlinné oleje) a nieje ich preto potrebné prijímať ako doplnok stravy. Naopak, moderná strava má veľký nedostatok Omega 3 mastných kyselín , keďže ich bohatým zdrojom sú predovšetkým mastné ryby (slede, sardinky, tresky, makrely...), ktorých spotreba je v súčasnosti nízka a navyše mnohé konzervované rybie produkty sú často dopĺňané rastlinným olejom.

 

Aké sú zdroje Omega 3?

 

K dispozícii sú 2 zdroje Omega 3 mastných kyselín: rastlinné zdroje (krátke reťazce) a živočíšne morské zdroje (dlhé reťazce). Pri rastlinných Omega 3 neboli zdokumentované rovnaké účinky ako pri morských Omega-3. Dôvodom je, že rastlinné Omega 3 neobsahujú dôležité mastné kyseliny DHA a EPA. Na rozdiel od nich morské Omega 3 sú bohatým zdrojom DHA a EPA.

 

Najbohatším zdrojom morských Omega 3 mastných kyselín sú:

- tučné ryby zo studených vôd (napr. losos, makrela, sleď, sardely a sardinky)

- rybia pečeň (najmä treska)

- prírodné výťažky Omega 3 (napr. olej z tresčej pečene, rybí tuk alebo tulení olej).

 

Ak nemáte dostatok tučných rýb vo vašej strave, je pre Vaše zdravie veľmi prospešné prijímať Omega 3 mastné kyseliny ako doplnok stravy.

 

Čo sú DHA a EPA?

 

Omega 3 z rýb sú bohatým zdrojom DHA (kyselina dokosahexaenová) a EPA (kyselina eikozapentaénova). DHA a EPA sú najdôležitejšie zo všetkých druhov mastných kyselín Omega 3, keďže sú základnými stavebnými prvkami pre bunky v celom tele a kľúčové zložky mozgu, očí a srdca.

 

Vedecký výskum už po celé desaťročia potvrdzuje priaznivé zdravotné účinky DHA a EPA na ľudský organizmus. Je zdokumentované, že DHA a EPA majú priaznivý účinok na  životne dôležité funkcie a orgány ľudského tela ako srdce, krvný obeh, mozog, centrálny nervový systém a zrak.

 

Aké formy DHA a EPA poznáme?

 

Morské Omega 3 existujú v troch rôznych formách – vo forme triglyceridov, fosfolipidov alebo etyl-esterov. Triglyceridy (napr. ryby, tulene) a fosfolipidy (planktón) sú prírodné, zatiaľ čo etyl-ester je syntetická forma, ktorá neexistuje v prírode.

 

Výskum ukazuje, že triglyceridy aj fosfolipidy majú priaznivý účinok na organizmus a sú tiež v tele dobre vstrebatelné. Väčšina štúdií bola vykonaná na DHA a EPA v prírodnej forme triglyceridov najmä kvôli ich lepšej dostupnosti. Všetky Möller's Omega-3 výrobky sú v prírodnej forme triglyceridov.

Rybí tuk © 2024